מהי זכות שיבוב ואיך היא משפיעה על ביטוח הרכוש שלכם?

זכות שיבוב
בשורות הבאות ננסה להסביר לכם את מושג זכות שיבוב בביטוח, למה הוא נועד וטיפים חשובים שחשוב להכיר בביטוחי הרכוש שלכם שיכולים לחסוך לכם המון כסף.
שתפו את העמוד:

זכות השיבוב של חברת הביטוח הוא מושג חשוב שקשור לעקרון השיפוי. מטרת השיבוב היא למנוע מצב בו המבוטח יוכל "להרוויח" כתוצאה ממקרה הביטוח. המטרה של השיבוב היא להכניס את חברת הביטוח לנעליו של המבוטח וכך למצות את זכויותיו של המבוטח לקבל פיצוי מצד שלישי מזיק.

הנושא של זכות שיבוב קשור בעיקר לתחום התביעות שנגרמו עקב אשמה של צד שלישי בביטוח האלמנטרי (רכב, דירה עסק וכד'). בכדי להבין מה זה זכות שיבוב, צריך להבין מיהם הצדדים כאשר ישנה תביעת צד ג' בביטוח רכוש.

מיהם הצדדים בתביעת ביטוח צד שלישי

זכות שיבוב פירושו שהמבטח (חברת הביטוח) יכולה לתבוע בשם המבוטח שלה צד שלישי שגרם נזק לרכוש של המבוטח.

כאשר נגרם נזק לרכוש של המבוטח על ידי צד שלישי – יש לו שתי אפשרויות:

במצב בו המבוטח מחליט לתבוע את פוליסת הביטוח שלו (במקום לתבוע את המזיק ישירות), הוא בעצם מאשר לחברת הביטוח "להיכנס לנעליו" ולהמשיך את התביעה מול הגורם המזיק. 

בשלב זה חברת הביטוח תפעיל את כל הכלים העומדים לרשותה בשביל לקבל את הכספים לתיקון הנזקים ששילמה למבוטח מהגורם המזיק (צד שלישי) וזאת באמצעות פניות ישירות מטעמה בדרישה לתשלום הנזק, פניה באמצעות עורכי דין ועוד.

ביטוח רכב – דוגמה ליישום זכות שיבוב בביטוח

נביא לפניכם דוגמה שאנו רואים המון בעולם ביטוחי הרכב: רכב א' פגע ברכב ב', בעל רכב א' מחזיק אשמה מלאה מאחר ואינו שמר מרחק ופגע בפגוש האחורי של רכב ב' וגרם לנזק של אלפי שקלים.

למרות שבעל רכב א' מחזיק באשמה – הוא אינו מודה בה ולא מוכן לתקן את הנזק שנוצר לרכב ב' ולא מוכן להפעיל את פוליסת הביטוח שלו.

בשלב זה – לבעל רכב ב' ישנן 2 אפשרויות:

כאשר המבוטח של רכב ב' יבחר לתבוע את פוליסת  ביטוח הרכב שלו – חברת הביטוח שתלם את הנזק (בעבור התיקונים, ירידת הערך וכד'). 

ברגע קבלת הפיצוי הכספי – מבוטח ב' "יוצא מהתמונה" ובעצם מאפשר לחברת הביטוח לבצע תביעת שיבוב כנגד בעל רכב א'. חברת הביטוח תתבע את בעל רכב א' על גובה התיקונים ששילמה לבעל רכב ב'.

ביטול זכות שיבוב בביטוח דירה – נקודה חשובה ששוכרי דירות חייבים לדעת

מי שבעיקר חשוף לתביעות מהסוג הזה הם שוכרי דירות. כאשר נגרם נזק לדירה המושכרת כתוצאה מרשלנות הדייר (שוכר הדירה). יכולה חברת הביטוח של בעל הדירה (המשכיר) לתבוע את השוכר בגין רשלנותו בנכס או לחלופין, נזק ששולם על ידי ביטוח שעשה השוכר יכול "להתגלגל בחזרה" בתביעת שיבוב לבעל הדירה.

ולכן, לא אחת מכניסים היום משכירי דירות לחוזי השכירות בדירה סעיף חובה בחוזה שכירות של ביטול זכות שיבוב. כלומר, על הדייר לרכוש ביטוח דירה עם כיסוי צד שלישי ולהוסיף סעיף ביטול זכות שיבוב כלפי בעל הדירה. 

בעל הנכס לא רוצה להיתבע ע"י חברת הביטוח מקרה של נזק ובעצם מחייב את הדייר בביטוח שיגן עליו במקרים אלה.  

ללא ביטוח מתאים במידה ויגרם נזק לצד שלישי (נזק גוף או רכוש) בשטח הדירה. יהיה חשוף בעל הנכס לתביעה. חשוב לדעת שהמצב הזה עובד גם לכיוון השני שכן הדייר יכול להיות מכוסה בביטול זכות השיבוב גם בפוליסת הדירה של בעל הנכס (במידה וידרוש). 

ביטוח שמכיל סעיף ביטול זכות שיבוב
אנו בסוכנות ביטוח אנגלמן רוצים לעזור לכם לשמור על הנכס שלכם. בין אם אתם דיירים, בעלי דירה או בעלי עסק יש לנו מגוון פתרונות ביטוח שיסיעו לכם לשמור על עצמכם ועל רכושכם תוך הקפדה על הכנסת סעיף ביטול השיבוב והתאמה מושלמת לחוזה השכירות.

ביטוח לשוכר דירה וביטוח למשכיר דירה

ביטוח דירה חייב להיות אינטרס לשני הצדדים הן למשכיר והן לשוכר הדירה. הוא מבטיח, שאם חלילה נגרם איזה שהוא נזק לצדדים, יש ביטוח והוא מכסה זאת. בדרך כלל חתימה על חוזה שכירות היא פעולה סטנדרטית בין שוכר למשכיר. 

השוכרים צריכים לשמור על שלמות הדירה והרכוש שלא שייכים למשכיר, אבל ביטוח הדירה עצמה חשוב במקרה של מצב מפתיע כמו גרם נזק כתוצאה משריפה, פריצה ועוד. יש חוזי שכירות שמטילים את האחריות על השוכר, וזה מעמיד אותו במצב שהוא משלם עבור ביטוח של מבנה במקרה הזה דירה, שלא שייכת לו.

מקרה קלאסי של זכות שיבוב נקטה חברת ביטוח בעקבות שריפה שפרצה בדירה שהושכרה לסטודנטית. בעל הבית שדאג לבטח את הדירה פנתה לקבלת הפיצוי לחברת הביטוח שלו, זו שילמה לו ותבעה את הסטודנטית והיא אכן נאלצה לשלם.

יש היום הרבה שוכרים שמודעים למצב הזה, ולכן הם דורשים להכניס סעיף בחוזה הדירה תחת ההגדרה ביטול זכות שיבוב, שחברת הביטוח של המשכירים לא תוכל לתבוע אותם או לחלופין הם רוכשים ביטוח מיוחד לשוכרי דירות.

ביטוח עסק – זכות שיבוב

גם בעלי עסקים חייבים להכיר את נושא זכות השיבוב., רבים הפעמים בהם נדרשים בעלי העסק להוסיף את משכיר הנכס או חברת הניהול המנהלת את המושכר בביטוח עסק מתאים.  כך באם חלילה יקרה אירוע כמו למשל שריפה, או נזקים אחרים, הם יפוצו בגין הנזק. ואף צד לא יהיה חשוף לתביעות שיבוב בהמשך הדרך.

בדרך כלל בעל העסק יתקל במונח ביטול זכות השיבוב / תחלוף בחוזה השכירות או לחלופין, במסמך דרישות ביטוח שנקרא אישור קיום ביטוח.

אנחנו בסוכנות ביטוח אנגלמן מתמחים בביטוחי רכוש ועסקים. נשמח לענות לכם על כל שאלה במידה ותזדקקו. השאירו פרטים ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.

עשו לנו לייק:
שתפו את העמוד:

הרשמו לעדכוני הסוכנות!

הרשמו לחדשות הסוכנות ותשארו מעודכנים בכל מידע מקצועי חדש שיוצא.

קבלו הצעת מחיר מיידית:

דילוג לתוכן