תיקון 190 לפקודת מס הכנסה
סוכנות ביטוח אנגלמן » תכנון פיננסי » תיקון 190 לפקודת מס הכנסה
תיקון 190 מהווה את אחד הכלים הטובים ביותר לחיסכון מופחת מס שקיים בישראל. מכשיר חיסכון זה נולד במסגרת תיקון בתקנות קופות הגמל בשנת 2012 בכדי לאפשר לציבור החוסכים לחסוך באופן אטרקטיבי סכומי כסף משמעותיים שעד לאותה העת לא היה עבורם מענה הולם.
המדינה הבינה בעיה זו ויצרה מכשיר חיסכון עם הטבות מס גבוהות לחוסכים העומדים בתנאי הסף. למי תיקון 190 נועד ומה חשוב לדעת? על זאת ועוד בעמוד הבא:
תכ'לס – מהו תיקון 190?
תיקון 190 לפקודת מס הכנסה מאפשר כיום לציבור בישראל להפקיד את כספי החיסכון שלנו שהיו מנותבים עד כה בדרך כלל במסלולים היותר מוכרים – עו"ש , פק"מ, קרן נאמנות ומוצרי חיסכון פיננסיים נוספים למסלול ייחודי עם תנאים מאוד אטרקטיביים.
התיקון מאפשר להפקיד כספי חיסכון נזילים ופרטיים בקופת גמל, כאשר במהלך כל תקופת החיסכון בתוכנית נהנה מכל היתרונות של קופת גמל רגילה.
- כתשלום חודשי קבוע לכל החיים שהנו פטור ממס.
- ישנו מסלול הורשה בין דורית שאפשר להוריש את כספי החיסכון ליקירנו.
-
כתשלום חד פעמי – בניכוי מס מופחת של 15% נומינלי ממרכיב הרווח היחסי, במקום מס של 25% ריאלי הנהוג על השקעות בניירות ערך.
- מגיל 60 ומעלה
- קצבה מזערית 4,512 ש"ח (נכון לשנת מס 2019).
במסגרת תיקון 190 לתקנות קופ"ג בוצעו מספר גדול של שינויים בתקנות המאפשרות כיום למי שמבצע תכנון פיננסי לקראת גיל 60 ליהנות מלא מעט יתרונות שחלקם לא היו קיימים עד לשנת 2012 ושכיום עומדים לרשותו.
אחד מהיתרונות הבולטים כיום במוצר מסוג קופ"ג הינו בהיבט של אופן ניהול ההשקעות – מיותר לציין כי קיימת חשיבות רבה בפרט בגיל הזה לניהול השקעות אחראי ומקצועי, תוך חשיפה למגוון רחב של נכסים ככל הניתן התואמים את פרופיל הסיכון של הלקוח כמובן.
מגוון מסלולי ההשקעה מאפשרים אף הם לחוסך להיחשף להשקעות שלא היה נחשף אליהם בהכרח באופן אחר בעיקר בהיבט של "נכסים לא סחירים".
אלו אותם נכסים שבהן משקיעות כיום לא מעט קופות ומאפשרות לחוסך ליהנות ממגוון היתרונות הגלומים בהם עבור ציבור החוסכים ובכך למתן את הרכב ההשקעה הכולל והחשיפה שלו לתנודתיות הטבעית הגלומה בכל השקעה במסגרת שוק ההון. (מניות, אג"ח ממשלתיות, אג"ח קונצרניות וכד').
האפשרות הקיימת כיום למשקיע הפשוט להשתתף בהנפקות בדיוק כמו "שחקן מרכזי" יחד עם האפשרות של שילוב של נכסים לא סחירים בהרכב ההשקעה – נדל"ן מניב, קרנות פרטיות, הלוואות פרטיות, קרנות גידור וכו' יוצר כאן עבור הלקוח כלי בלתי רגיל הטומן בחובו סיכוי למקסם רווחים אך יחד עם זאת גם סיכון לא מבוטל.
עיקרי היתרונות
- קבלת קצבה מוכרת פטורה ממס לכל החיים.
- דחיית מס והפחתת מס משמעותיים ביחס למוצרי חסכון חילופיים.
- פיזור השקעות וגמישות מקסימלית במעבר בין מסלולים, כפי שפורט לעיל.
- מעבר בין מסלולי השקעה: בקופת גמל לפי תיקון 190 ניתן לעבור בין מגוון רחב של מסלולי השקעה בכל רגע נתון – מכללי למנייתי, ממנייתי לאג"חי וכו'. כל זאת ללא עלות וללא תשלום מס.
- פיזור נכסים – בתיק ני"ע רגיל, הרכב ההשקעות מוגבל לנכסים סחירים בבורסה בלבד. בקופת גמל יש אפשרות להשקעה בנכסים לא סחירים בישראל ובחו"ל (הלוואות לא סחירות, נדל"ן מניב, קרנות גידור, קרנות השקעה וכו').
- יתרון מיסוי בניירות ערך: בהשקעה דרך קופת גמל אין תשלום מס על דיבידנדים וריביות המשולמות בגין החזקה בני"ע בישראל.
- חיסכון משמעותי בעלויות ניהול החשבון – עלות שנתית של החזקת תיק השקעות בבנק, הכוללת דמי שמירת ניירות ערך המשולמים לבנק, דמי ניהול המשולמים לקרנות נאמנות ותשלום בגין מתן הוראות קנייה ומכירה, עשויה להגיע ל2% מיתרת החיסכון בכל שנה? בקופ"ג דמי הניהול משמעותית יותר נמוכים ביותר מ-50%.
- פתרונות ייחודיים להורשה בין דורית: שמירה על התנאים בקופה בעת מעבר הקופה ליורשים, כך שאלה יוכלו למשוך את הכסף בקופה ללא תשלום מס רווח הון במקרה פטירת העמית לפני גיל 75; ובתשלום מס רווח הון בשיעור 15% מהרווח הנומינאלי, אם מקרה הפטירה חל לאחר גיל 75.
- שקיפות ויכולת השוואה: תשואות הקופה מתפרסמות מדי חודש באתר האוצר ובתקשורת.
- הלוואה – קיימת זכאות להלוואה בריבית אטרקטיבית על בסיס חלק מהכספים בקופת הגמל לצורך מינוף פיננסי.
תכנון מס לקבלת "קצבה מוכרת"
במסגרת התיקון מתאפשר כיום לכל חוסך שהגיע לגיל 60 לבצע הפקדה לקופ"ג לקצבה ובבוא היום בו יחליט לפרוש ולהמיר את הכספים שהופקדו בתוכנית זו לקצבה חודשית הקצבה הזו תיחשב כ"קצבה מוכרת". משמעות המונח הנ"ל הינו כי הקצבה שתשולם לו תהיה קצבה פטורה ממס לחלוטין!
שימוש נוסף לתוכנית הזו הינו תכנון של הנכסים שעומדים לרשותו של החוסך ורצונו להוריש את הכספים הללו ליקיריו ולמקסם את החיסכון בתוכנית עבורם. כאשר מופקדים הכספים בקופ"ג לפי תיקון 190 הרובד הראשון המופקד בתוכנית מוגדר כהפקדה במסלול של "קצבה מזכה" (= הפקדה שבגינה זכאי להטבות במס על ההפקדה).
היות ובגין יתרת הכספים המופקדים בתוכנית לא מתקבלת כל הטבה במס בעת ההפקדה (זיכוי/ ניכוי במס) דינם יהיה שונה לחלוטין מהרובד הראשון שהופקד כאמור. משמעות הדברים הינם כי על רובד ההפקדה הנוסף הזה של הכסף חלים כללים שונים בתכלית מעבר לרובד הראשון, כך שמי שמבצע תכנון נכון יכול להרוויח לא מעט מהמהלך הנ"ל בהיבט של תכנון מס.
משיכה לפני גיל 75 של הכספים הללו ע"י החוסך במסלול של היוון קצבה יאפשר לו לקבל את הכספים במס מופחת של 15% מהרווחים הנומינאליים במקום בשיעור של 25% מס רווחי הון מהרווחים הריאליים כמקובל במרבית מוצרי החיסכון החלופיים.
זה מהווה יתרון משמעותי עבור החוסך המעוניין למקסם את רווחיו הפטורים ממס. יודגש כי ,משיכת הכספים מתבצעת באופן ישיר מול הקופה בה מצויה התוכנית וללא כל צורך בהעברת אישור מס ממס הכנסה.
תיקון 190 – מסלול ההורשה
הורשת הכספים ליקירינו הינה מטרה ראויה ובאמצעות התנהלות נכונה, הבנה ומיצוי האפשרויות שתיקון 190 מעניק לציבור, ניתן למקסם כאן רווחים במוצר הזה גם כן לטובת הדורות הבאים וכאמור גם לטובתנו. הפקדה במוצר זה מבחינת עלויות ניהול הכסף הינה זולה ואטרקטיבית ביותר ביחס למוצרים חילופיים הקיימים כיום בשוק.
כמו כן מעבר בין מגוון מסלולי ההשקעה הקיימים במוצר לא תיחשב כאירוע מס ולכן איננה כרוכה בעלויות נוספות או תשלום מס כלשהו. מה שהופך את המוצר הזה לאטרקטיבי ביותר עבור החוסך ומשפחתו.
הפקדה בתוכנית זו ומשיכת הכספים ע"י היורשים תהיה פטורה ממס לחלוטין במידה ומקרה הפטירה של המפקיד אירע לפני גיל 75. משיכת הכספים הללו ע"י היורשים במקרה פטירה לאחר גיל 75 תזכה אותם גם כן בתשלום מס מופחת של 15% מהרווחים הנומינאליים בלבד.
מניסיוני, ישנם לא מעט אנשים שמצטרפים לתוכנית זו מבלי להבין את המשמעויות ארוכות הטווח שלה כך שהנגזרת של החלטתה זו הופכת להיות עבורם מעין חרב-פיפיות.
לכן, יש לבצע שקלול נכון של הנתונים של החוסך על מנת לבצע בצורה נכונה את הדברים הללו ולמנוע ממנו לבצע טעויות שבדיעבד קשה מאוד לתקן אותם לאחר המעשה. ועל זאת נאמר "סוף מעשה במחשבה תחילה".
פנסיה תקציבית לבעלי שליטה
במסגרת תיקון 190 בוצע שינוי בתקנה המאפשר לשכיר בעל שליטה לבצע במסגרת תכנון פיננסי כולל ע"י איש מקצוע מוסמך תכנון אופטימאלי של נכסיו בעת פרישתו לגמלאות. במסגרת התכנון הזה יכול (בהתקיים תנאים מסוימים שיש לבחון היטב את משמעותם הכלכלית והמיסוית) לבחור בהליך של קבלת פנסיה תקציבית מהעסק.
משמעות המהלך הנ"ל מצריך כאמור אישור מסודר מטעם רשות המיסים, לזכות אותו ואת בת זוגו בפנסיה חודשית לכל ימי חייו ולכל ימי חייה כתשלום חודשי מהחברה בבעלותו כאשר התשלום הנ"ל מוכר כהוצאה לחברה ועבורו כפנסיה לכל דבר ועניין.
לא מעט בעלי שליטה לא מודעים ולא מכירים כלל וכלל את האפשרות הזו שעומדת לרשותם ועשויה לשנות באופן מהותי את עתידם הכלכלי. השווי הכלכלי של מהלך זה עשויה להסתכם בסכום נכבד ביותר.
סכום זה כאמור מקנה לבעל השליטה ולמשפחתו ביטחון וודאות שלא בהכרח היו קיימים עבורם בנסיבות אחרות אילולא בחר לממש את האפשרות הזו.
על כל שנת עבודה בחברה זכאי/ת בעל/ת השליטה ל-1.5% קצבה X שנות עבודתו Y שכרו הממוצע במהלך השנים. לכן אם משך מהחברה שכר 20,000 ₪ לחודש בממוצע לאורך השנים ועבד בחברה 25 שנה זכאותו לפנסיה תקציבית תעמוד ע"ס 1.5%X25X20,000=7500₪
7,500 ש"ח לחודש לכל ימי חייו.
הערה חשובה: ניתן לקבל אישור ממס הכנסה לשלם את אותה הפנסיה תקציבית במסלול של 100% שארים גם לבת זוגו לכל ימי חייה!
תהליך האישור וההכרה מהרשויות מצריך התנהלות של איש מקצוע מוסמך על מנת שניתן יהיה ליהנות מכל היתרונות הרבים הגלומים באופציה זו. לכן, חשוב מאוד לבצע זאת אך ורק באמצעות בעל מקצוע מוסמך ומורשה.
שאלות ותשובות
בעיקרון אין סכום הפקדה מינימלי להפקדה בקופה,
אבל, אין כדאיות לבצע הפקדה נמוכה היות והסכום הראשוני יופנה תחילה לחשבון קופת גמל אשר הכספים בה יסווגו ככספי קצבה מזכה. את ההפקדה הנ"ל ניתן יהיה למשוך בכפוף להוראות המשיכה של כספי קצבה מזכה/ היוון קצבה מזכה, ובכפוף לאישור פקיד השומה.
דוגמא:
הפקדה על סכום של 600,000 ₪
רובד ראשון ע"ס 34,452 ₪ יוגדר כקצבה מזכה (כספים שבמועד ההפקדה בגינם ניתנו/קמה הזכאות להטבות במס). יתרת הסכום, 565,944 ש"ח, תופקד לחשבון נוסף בקופת הגמל שהכספים בו יסווגו ככספי קצבה מוכרת. רק בגין כספים הללו בלבד יתקיימו התנאים של תיקון 190 הקשורים להיוון קצבה מוכרת.
בעיקרון רשות המיסים מאפשרת למי שטרם הגיע לגיל 60 להפקיד למוצר זה סכום מכובד של עד 8,916,964 ₪
תקרה זו הולכת ויורדת ככל שעולה גילו של המפקיד למשל מי שהגיע כבר לגיל 75 מוגבל בתקרת הפקדה של 6,882,910 ₪ בלבד וכו'.
לכל מי שיש לו כספים נזילים ושמעוניין למקסם רווחים בגינם ושיעמוד בתנאי הסף למשיכת הכספים כמפורט במאמר.
ניהול השקעות: סוף מעשה במחשבה תחילה
בעת הצטרפות למוצר זה יש חשיבות רבה להבנת מהות המוצר ודרישות הסף הנלוות וכמובן עמידה בהן. לעיתים, חוסר הבנה של הדברים הללו יכול ליצור מצב בו אדם שאיננו עומד בתנאי הסף משקיע את מיטב כספו במוצר זה ולא יכול לאחר מכן למשוך את הכספים הללו אלא בניכוי מס של 35% המוגדר "כמשיכה שלא כדין".
זהו נזק בלתי הפיך שניתן למנוע מבעוד מועד. אשר על כן, יש להתייעץ תחילה ולפני ביצוע כל החלטה עם איש מקצוע מוסמך המורשה לתת את הייעוץ הרלוונטי לגבי אופן וכדאיות ההשקעה כאמור.
כגוף שעובד כיום עם מיטב הגופים הפיננסיים בישראל (בתי השקעות המובילים וכמו כן כל חברות הביטוח) קיימת חשיבות רבה לבחירת הגוף הפיננסי שינהל עבורך את הכספים הללו והתאמתו למאפיינים האישיים של כל אחד ואחת מכם.
אין דינו של מי שמעוניין בהפקדה לצורך הורשה בין דורית של הכספים למי שמעוניין למשוך מהכספים הללו קצבה מוכרת. לכן קיימת חשיבות רבה לבצע תהליך של תכנון פיננסי הכולל בדיקה מקיפה למשל מול חברות הביטוח באיזה מסלול נוכל למקסם את הקצבה שתשולם לנו לכל החיים באמצעות מכרז מסודר.
לנו יש את הכלים הקשרים וכמובן הניסיון הרלוונטיים לעשות זאת עבורכם. כל שנותר לכם לעשות זה ליצור עמנו קשר.
מלאו את הטופס להתייעצות עם מתכנן פיננסי מוסמך בנושא תיקון 190
אנחנו תמיד זמינים כדי לעזור לך בצורה הטובה ביותר שאנחנו יכולים.
אנו אנגלמן ובניו סוכנות לביטוח הקמנו את מחלקת "אנגלמן פיננסים" על מנת לתת פתרון מתקדם והוליסטי ללקוחותינו המבקשים לבנות אסטרטגיה פיננסית להגשמת המטרות והיעדים הכלכליים.
אנו מציעים בניית תהליך "תכנון פיננסי" ללקוחותינו הכולל - תכנון פרישה, מקסום הטבות מס בחסכון, התאמה של תוכניות חיסכון, פוליסות חיסכון וקופות גמל, השקעות אלטרנטיביות ללקוחות ועוד.